Friday, April 8, 2011

Membekal Baja Mas Hitam kepada Pengusaha Benih Sawit - Tujuan Cepat Membesar
Salam 1 Malaysia, pembabitan kaum bumiputra dalam sektor perladangan dan penanaman anak benih sawit atau getah adalah sangat kecil jika dibandingkan dengan pembabitan kaum bukan bumiputra. Namun masih wujud golongan yang telah lama mengusahakan perniagaan ini di kawasan Batu Pahat, Johor.

Sekali lagi, Baja Organik Mas Hitam keluaran Sarjani (M) Sdn. Bhd. menjadi pilihan bagi mereka yang sememangnya pakar dalam bidang penanaman pokok sawit. Jika sebelum ini ramai yang memilih tahi ayam sebagai bahan organik atau baja untuk tanaman mereka, kini mereka telah mengetahui pelbagai masalah akan timbul sekiranya mereka menggunakan tahi ayam tersebut. Antara penyakit dan sindrom yang akan timbul ialah daun bertombok kuning, daun kering, berbau, semut hurung dan bantut.

Baja Organik Mas Hitam adalah formulasi baja organik yang terdiri dari banyak kandungan mineral, nitrat, boron dan pelbagai bahan lain yang diperlukan oleh pokok terutamanya anak pokok. Selain NPK 3 3 3 yang boleh dikategorikan agak tinggi dan mempunyai "reserve reservmo" yang tinggi (kandungan NPK tepu) pokok dapat menyedut kandungan tersebut secara perlahan-lahan selama lebih 3 bulan. Jika menggunakan baja konvensional (Kimia/Butir) kadar baja yang boleh tinggal hanyalah 30 hari. Walaupun NPK 21 21 21, namun keupayaan pokok hanya mampu menyedut sedikit sahaja kandungan tersebut manakala bakinya akan terbuang.

Kesan pokok benih yang menggunakan baja Mas Hitam adalah daun hijua, cepat membesar dan batang lebih besar dan teguh.

Sebarang Pertanyaan dan Tempahan sila hubungi =

Cik Nurhidayah

016-7119837

Pejabat & Fax : 07-4850094

No comments: