Saturday, January 11, 2014

TESTIMONI : KESAN BAJA ORGANIK MAS HITAM SELEPAS 3 BULAN POKOK KELAPA SAWIT (SEGAMAT)
Kenapa terlalu sukar untuk menyakinkan para pekebun untuk menggunakan baja organik sebagai baja utama? Pelbagai faktor yang perlu diambil kira antaranya ketaksuban kehebatan baja konvensional (baja kimia), pengguna tegar (lebih dari 10 tahun) dan ketiadaan baja organik yang mampu menghasilkan pulangan yang maksimum.

Baja Organik Mas Hitam keluaran Syarikat Sarjani (M) Sdn. Bhd., produk buatan Malaysia, 100% buatan Usahawan Bumiputera dan produk telah memenangi pelbagai anugerah. Produk yang sentiasa menjalani penyelidikan secara berterusan bersama agensi kerajaan dan swasta bagi meningkatkan kualiti produknya.

Baja Organik Mas Hitam sesuai untuk semua tanaman dari tanaman kontan sehinggalah tanaman bermusim seperti buah - buahan, sayur - sayuran dan bunga - bungaan. Tanaman kelapa sawit umumnya selalu dimomokkan dengan penggunaan baja konvensional kerana kesan pengaruh dari pegawai kerajaan British sejak era sebelum penjajahan lagi. Tujuannya adalah supaya pokok cepat mengeluarkan hasil yang banyak tanpa menghiraukan kesan terhadap tanah dan pokok tersebut untuk jangka masa panjang. Mereka (penjajah) selalu mengguna medium yang hanya memberi keuntungan kepada negara mereka sahaja semata - mata.

Baja Organik Mas Hitam tidak berbau busuk, kering, kaya dengan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh pokok. Pengunaan baja kimia yang berterusan menyebabkan tanah menjadi masam, ph berasid tinggi, tanah kering, ketiadaan cacing, tiada mikroorganisma baik dan tanah menjadi padat. Oleh itu, penggunaan baja organik yang bermikrob baik telah terbukti berkesan bagi menambah hasil pengeluaran pokok terutama bagi jangka masa panjang.

Pertanyaan serta tempahan (Sebutharga @ Quatation) :

Pejabat Sarjani (M) Sdn. Bhd.
PW28 : NO20, Parit Warijo,
Sri Medan, 83400 Batu Pahat, 
Johor Darul Takzim.

No Tel : 07-4850094
No Fax : 07-4850095
email : sarjanimalaysia@gmail.com
Website : www.sarjani-malaysia.com.my

U/P 1 : Nurhidayah Binti Sarjani
Whatsapps : 016-7119837

U/P 2 : Nurul Hidayah Binti Jamali
Whatsapps : 017-7811731 

No comments: