Monday, December 23, 2013

Produk: Mudball Mudball Bebola Lumpur EM Mikrob Baik Menjernihkan, Meneutral PH, Menghilangkan Bau Kolam (Sesuai semua kolam walau ada ikan)

Keadaan kolam ikan keli sebelum menggunakan Mudball Sarjani (M) Sdn. Bhd. Mudball sesuai untuk semua jenis kolam hiasan, kolam kanvas, kolam simen, kolam tanah. Haiwan akuatik seperti ikan hiasan iaitu ikan kap, ikan koi, ikan ketutu dan lain - lain tidak terjejas dengan mudball ini malah menjadi lebih sihat. Ini adalah disebabkan tindak balas mikrob dan bahan organik yang telah difermentasi bertujuan menghidupkan ekosistem air kolam buatan khusunya. Penggunaan mudball ini telah terbukti effektif dan telah digunakan oleh kebanyakan negara maju seperti Jepun, Thailand, Taiwan dan Amerika Syarikat.


Selepas 14 hari, kolam kelihatan lebih jernih akibat tindak balas penggunaan Mudball Sarjani ini. Sisa dari ternakan akuatik ini telah dihurai menjadikan keadaan kolam lebih bersih dan tidak berbau lagi, Penggunaan Mudball ini menjadikan kos penyelenggaran kolam menjadi lebih murah dan mudah. Pengguna yang memiliki kolam akutik tidak perlu menggantikan air terlalu kerap, air yang ada ini boleh digunakan untuk disiram kepada tumbuhan kerana mengandungi kandungan mikrob baik serta sangat baik untuk pelbagai tanaman khususnya tanaman landskap dilaman rumah.

Berikut adalah contoh keratan akhbar on-line mengenai Mudball di serata dunia;


 Contoh Mudball Keluaran Sarjani (M) Sdn. Bhd. 2013.Contoh Produk Mudball Sarjani (M) Sdn. Bhd. 2013Mudball EM secara ringkasnya ialah bola lumpur yang dicampurkan dengan larutan EM iaitu Effective Microorganism dan BMO Beneficial Microorganism yang mengandungi banyak mikroorganisma termasuk bakteria laktik asid, yis dan bakteria fototrofik. Apabila bola lumpur ini digunakan, ia akan mendorong pembentukan mikroflora dalam air, iaitu asas utama ekosistem dalam sungai dan laut. Air secara tidak langsung akan dibersihkan melalui rantaian makanan dari plankton dan ikan kecil. 

Kelebihan Aplikasi Mudballi Kepada Kolam Akuakultur:

- Memudahkan kultur tanpa menggunakan bahan kimia
- Udang/ikan lebih segar dan kulit lebih segar
- Menyah amonia, methane dan hydrogen sulfite
- Bebas dari penyakit dan mengurangkan kos antibiotik
- Air menjadi bersih
- Dapat menjual hasil dengan lebih tinggi (hasil berkualiti)
- Mengurangkan kekerapan penukaran air
- Tiada bau lumpur
- Kurangkan bau hanyir
- Memelihara alam sekitar

Pertanyaan serta tempahan (Sebutharga @ Quatation) :

Pejabat Sarjani (M) Sdn. Bhd.
PW28 : NO20, Parit Warijo,
Sri Medan, 83400 Batu Pahat, 
Johor Darul Takzim.

No Tel : 07-4850094
No Fax : 07-4850095
email : sarjanimalaysia@gmail.com
Website : www.sarjani-malaysia.com.my

U/P 1 : Nurhidayah Binti Sarjani
Whatsapps : 016-7119837

U/P 2 : Nurul Hidayah Binti Jamali
Whatsapps : 017-7811731

2 comments:

Unknown said...

salam encik berapa harga yang pellet jernihkan tu :) noy macam nak beli la

Mohd Aliff Sarjani said...

salam Melati Biru a.k.a Noy.. belian boleh dibuat secara on-line atau hubungi kami melalui whatsapp atau email. 1 biji mudball adalah untuk 1 meter padu. ape kolam yang cik ingin gunakan ia?

U/P 1 : Nurhidayah Binti Sarjani
Whatsapps : 016-7119837

U/P 2 : Nurul Hidayah Binti Jamali
Whatsapps : 017-7811731

email : sarjanimalaysia@gmail.com